אנחנו שומעים הרבה את המושגים פשיטת רגל והוצאה לפועל, אבל מה זה בעצם אומר ומה ההבדלים ביניהם? כנסו ותגלו עכשיו!
פשיטת רגל והוצאה לפועל, מה ההבדל?
נכון לסוף שנת 2016 הוגשו בישראל כ-15,500 בקשות לפשיטת רגל בנוסף לכ-50,000 קיימות ונרשמו וכ-700 אלף תיקים בהוצאה לפועל. נתונים אלה מתייחסים הן לחברות והן לאנשים פרטיים.
לא רק שהמספרים הגבוהים מטרידים, הם גם נמצאים במגמת עליה חדה ומתמדת לאורך השנים.
ההבדל העיקרי בין הליך פשיטת רגל לבין הליך הוצאה לפועל הינו שפשיטת רגל מתייחסת לאדם פרטי או חברה אשר לא עמדו בתנאי ההתחייבויות הכספיות שלהם, או שאין להם יכולת לעשות זאת והם בדרך כלל מכריזים על עצמם. לעומת זאת, הליך הוצאה לפועל מתייחס לחברה או אדם פרטי אשר לא עמד בהתחייבויות הכספיות שלו והנושים סוברים כי יש בידו אמצעים לפרוע את החוב ולכן הם פונים להליך משפטי לגבייתו. "נושה" נחשב כל הזכאי לתשלום שלא נפרע ע"י החייב.
מה זה פשיטת רגל
פשיטת רגל היא בעצם מצב שבו הגיע החייב לחדלות פירעון. כלומר, סך החובות שלו עולה על סך הנכסים שלו. מצב זה נוצר מסיבות שונות; הלוואות, התנהלות פיננסית לקויה, אי עמידה בהתחייבויות וכו'. במקרה כזה, כאשר נוצר חוב מעל סכום מסוים (מתעדכן מידי שנה), באישור בית המשפט יכול החייב עצמו או הנושים שלו להצהיר על פשיטת רגל.
הליך פשיטת הרגל מתנהל בתחילתו ע"י האפוטרופוס הכללי עד למינוי נאמן על ידי בית המשפט, לאחר מכן תפקידו של האפוטרופוס הוא לפקח על ההתנהלות ולדווח לבית המשפט.
תפקידו של הנאמן הוא כינוס נכסיו של החייב ומימושם לטובת הנושים. כלומר, כל הנכסים הקיימים אצל החייב עוברים לנאמן למטרת ריכוזם במקום אחד וקבלת תמונה כוללת על מצב החובות. הנאמן אחראי על מכירתם במטרה לפרוע את חובות החייב ולהחזירם לנושים לפי סדר זכאותם.
כאשר מדובר בחברה, מתרחש הליך דומה של הצהרה של פשיטת רגל והוא נקרא פירוק חברות.
הכרזה על פשיטת רגל
השלב הראשון בהכרזת פשיטת רגל הוא מילוי טופסי בקשה וטופסי ויתור סודיות בהתאם להוראות בית המשפט. מומלץ להיוועץ בעו"ד כבר בשלב זה של התהליך מפני שמידע חסר או טעות במילוי הפרטים עשויה להיחשב כמידע שקרי ועלולה להוביל לתביעה פלילית.
השלב הבא הוא הגשת הטפסים במשרדי הכונס הרשמי לקבלת שובר תשלום לפתיחת תיק שלאחריו נקבעת פגישה עם נציג הכונס הרשמי אשר עפ"י כל המידע שהוגש קובע סכום החזר חודשי מקסימלי שבו החייב יוכל לעמוד ובתום התהליך הבירוקרטי ואיסוף מסמכים ניתן לגשת לבית המשפט לשם התחלת התהליך.
פשיטת רגל יתרונות וחסרונות
היתרון העיקרי בפשיטת רגל הוא העובדה שמרגע ההכרזה על פשיטת הרגל, כל חובותיו של החייב מתרכזים אצל הנאמן כחוב אחד וכל ההליכים המשפטיים שהתנהלו נגדו מוקפאים, מה שמפשט את ההתנהלות השוטפת בתהליך תשלום החובות.
יתרון נוסף הוא האפשרות לקבלת צו הפטר- החובות שיצליח החייב להוכיח כי נגרמו בתום לב יקבלו הפטר, כלומר ימחקו והחייב יוכל להתחיל דף חלק ונקי מחובות בסוף התהליך.
החיסרון המרכזי בהליך פשיטת הרגל הוא העובדה שזהו תהליך ארוך מאוד מפני שהחוב מוחזר בסכומים קטנים יחסית, בהתאם ליכולות החייב. כמו כן ישנן הגבלות כמו איסור שימוש בכרטיס אשראי, איסור שימוש בצ'קים, עיכוב יציאה מהארץ ועוד.
מה זה הוצאה לפועל
בניגוד להליך פשיטת הרגל שאליו נכנס החייב מיוזמתו לרב וכי אין לו שום דרך או אמצעי לשלם את החוב, הליך של הוצאה לפועל (הוצל"פ) הוא הליך כפוי שמטרתו לעזור לחברה או אדם הנקרא נושה או זוכה, שיש בידו מסמך המעיד כי החייב לא מימש תשלום חוב כלפיו שעולה על 500 ₪ (צ'ק, התחייבות למשכנתא, אי תשלום מזונות, שטרות משכון, פסק דין) והוא לא מצליח להגיע להסדר עצמאי עם החייב.
הנושה מגיש בקשה להוצאה לפועל כנגד החייב וזה יקבל מכתב עם הודעת אזהרה שמטרתה לתת לו הזדמנות אחרונה לשלם את חובו או להגן על עצמו במקרה של תיק לא מוצדק. במידה והחייב לא רוצה או לא מסוגל לשלם את חובו ולא מצליח להוכיח את חפותו יחל הליך ההוצאה לפועל.
בשלב הראשון תתבצע חקירת יכולת לגבי מצבו הכלכלי ויכולות ההחזר של החייב. לאחר מכן יתקבל צו תשלומים אשר מגדיר את הסכום לתשלום בכל חודש עד לסגירת החוב.
במידה וקיימים לחייב תיקים נוספים בהוצאה לפועל הוא רשאי לבקש לאחדם לתיק אחד.
הגבלות הוצאה לפועל
ההגבלה הכי משמעותית שמוטלת על החייב הנה האיסור באחזקה, שימוש, חידוש, או קבלת רישיון נהיגה. הגבלה אשר יכולה ליצור קושי רב למי שהתרגל או מוכרח להתנייד ברכב. הגבלה חמורה נוספת מעבר להגבלה על ייסוד תאגיד ורישום החייב כמוגבל במאגרי הבנקים, הנה האיסור בשימוש בכרטיס אשראי, מה שעוזר לחייב להתחיל להחזיר את החוב בלי לצבור חוב חדש אך מגביל אותו מבחינות רבות.
כמו כן, ישנה הגבלה על קבלה או חידוש דרכון ועיכוב יציאה מהארץ.
אם יצליח החייב להוכיח כי יש לו סיבה מוצדקת, במקרים מסוימים ניתנת אפשרות להקלה בהגבלות.
גביית חובות בהוצאה לפועל
ההוצאה לפועל יכולה לעקל רכוש, אמצעי או נכס שיש לחייב, ולו ערך כספי; חשבון בנק, רהיטים, רכב, משכורת, זכויות בחברות, וכיו"ב. על מנת להקל על המצב מומלץ להיכנס לעומק הבעיה כבר בתחילת התהליך, להיעזר בעורך דין ולנסות לצמצם את הממדים, כלומר להגיע לכל הדיונים, להגיש את כל המסמכים הנדרשים בזמן על מנת לא ליצור ריביות וכו'.
אז למה זה קורה?
פשיטת רגל והוצאה לפועל נהיו מושגים מוכרים מאוד בחיי היומיום שלנו, כולם שמעו על המקרים של ענבל אור ואליעזר פישמן ולכולם יש דעה בנושא, עובדה שמטרתה אולי לאותת לנו שמשהו פה מתנהל לא נכון. האם אלה אנחנו שרוצים יותר ממה שאנחנו צריכים או יכולים להרשות לעצמינו או שזו המדינה אשר מכניסה אותנו למציאות כזו שכמעט ואי אפשר לברוח מהמצב זה? התשובה היא גם וגם.
אנחנו חיים בעולם שבו למעמד שלנו ואיך שאנשים אחרים רואים אותנו יש משמעות גדולה, אולי גדולה מידי, לכן המחשבה האוטומטית היא שאם לכולם יש רכב חדש ומשוכלל גם לי צריך להיות ואני מוכן לקחת הלוואה גדולה בשביל הפריבילגיה הזו במקום להסתפק ברכב פשוט זול ויעיל. כנ"ל לגבי נכסי מגורים ושאר רכוש, אנחנו שוכחים שרכוש זהו דבר נזיל, יום אחד הוא שלנו, למחרת כבר לא, היום הוא מספק אותנו, מחר אנחנו כבר רוצים משהו חדש.
מצד שני קיימת העובדה שהולך ונהיה קשה יותר ויותר להתקיים בזכות עצמנו בישראל. אנחנו חיים במציאות שהוצאות מחייה בסיסיות עולות משמעותית על ההכנסה החודשית הממוצעת, שלא לדבר על מותרות, מה שיוצר מצב לא מאוזן לרעתנו.
לא קשה לחשוב על אינספור מצבים בהם בקלות ניתן להיכנס לפשיטת רגל או הוצאה לפועל בלי לשים לב. לפעמים הכול מתחיל מחוב קטן לחברת חשמל לדוגמא, אשר במידה ולא מטפלים בו בזמן מסיבה כזו או אחרת, הולך ותופח עוד ועוד עד שיום אחד מגיעים להוצאה לפועל.
כמו כן קשה מאוד להחזיק עסק בישראל, המדינה לא באמת מעודדת צמיחה ולא מקלה על חברות חדשות ו/או קטנות במידה מספקת. במקום זאת המציאות היא שבשנת 2016 הוגשו בישראל 733 בקשות לפירוק חברות לעומת שנת 2011 שהסתכמה ב460 בקשות פירוק בלבד.
לסיכום...
לעיתים לחשוב עשרה צעדים קדימה יכול להרגיש מעיק ולא מועיל כי מי יודע מה יקרה בעוד שנה ובטח בעוד עשר? אבל דווקא בגלל זה אנחנו צריכים להיות זהירים, לחשוב פעמיים או אפילו שלוש לפני כל הוצאה או הלוואה גדולה ולא למשוך חובות גם אם הם קטנים כרגע. לא חסרים אנשים חסרי כל בעולם שעדיין מחייכים כל בוקר מחדש ויכולים להגיד בכנות שהם מאושרים. האושר הוא בסה"כ הלך רוח ונוכל למצוא אותו בתוך עצמינו כאשר נלמד להבדיל בין מה אנחנו באמת צריכים ומה אנחנו בסה"כ.... רוצים.
מאמרים נוספים שיעניינו אותך:
משכנתא? לא בכל מחיר, מדריך לקניית דירה מכונס נכסים, משתלם לקנות דירות מכונס נכסים, רכישת חברה בפירוק? מכירת חיסול, 6 שלבים לקניית רכב מכונס נכסים
כונס free - כונס הנכסים הרשמי
טלפון: 072-3201266
מנוי חודשי מתחדש בעלות 259 ש"ח לחודש ללא התחייבות
הירשמו היום וקבלו 14 ימי שימוש באתר חינם וללא התחייבות!